Don’t follow the lights

The night and darkness have always had an attraction for me. It calmed me down and I got the feeling that I have time and space. It was therefore surprising to me to discover that there are also many people who do not like the night and darkness, but feel comfortable during the day and in the light. Today we visited the Waitomo glowworm caves. Worms live in the stalactite caves that live for 9 months and give light during that time, so-called bioluminescence. At the end of the 9 months they pupate into an insect after which they reproduce in 3 days and then die. In the 9 months they live as worms they catch their prey by attracting them with the light. Once close to the light, the prey is caught in a slimy thread from which there is no escape. The beautiful spectacle reminds me: “Don’t follow the lights (of someone or something else) but shed your own light, or like me, enjoy the dark and trust your senses”.

New Zealand, July 2019

**************************************

De nacht en duisternis hebben altijd een aantrekkingskracht op me gehad. Ik werd er rustig van en ik kreeg het gevoel tijd en ruimte te hebben. Het was dan ook verrassend voor me om te ontdekken dat er ook veel mensen zijn die niet van de nacht en duisternis houden, maar zich prettig voelen gedurende de dag en in het licht.
Vandaag bezochten we de Waitomo glowworm caves. In de druipsteengrotten leven wormen die 9 maanden oud worden en gedurende die tijd licht geven, zogenaamde bioluminescentie. Aan het eind van de 9 maanden verpoppen ze zich tot insect waarna ze in 3 dagen zorgen voor reproductie om vervolgens het loodje te leggen. In de 9 maanden die ze leven als worm vangen ze hun prooi door hen aan te trekken met het licht. Eenmaal in de buurt van het licht wordt de prooi gevangen in een slijmerige draad waar geen ontkomen meer aan is.
Het prachtige schouwspel herinnert me eraan:”Don ’t follow the lights (of someone or something else) but shed your own light, or like me, enjoy the dark and trust your senses”.

Waitomo caves (waitomo.com)

Eén opmerking over 'Don’t follow the lights'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: