Siepel & Shallot / Siepel & Sjalotje

Today the onion is a widely used vegetable and seasoning and probably comes from central Asia, Iran or Afghanistan. In decorations and hieroglyphs of pyramids, the onion is often used as food and medicine for the journey to the afterlife.

Closer to home, in Ootmarsum, located in Twente, good quality onions used to be grown, which are called “siepels” here. On the market square the siepel lady proudly shows her yield and we can order siepel soup on the menu. During the walk through the picturesque town we pass many art galleries and beautiful, stylish houses. One house catches our eye. There is a door knocker on the door. However, not in the shape of a ring, a lion or a hand, no, this one is in the shape of the girl Sjalotje who tries to pull a siepel out of the ground. With every knock, Sjalotje pulls on siepel and they look forward to the opening of the front door. Time for a visit in Siepelstad.

Door knocker / Deurklopper Sjalotje & Siepel

****************************************

De ui is tegenwoordig een veelgebruikte groente en smaakmaker en komt waarschijnlijk uit midden-Azië, Iran of Afghanistan. In decoraties en hiërogliefen van piramides komt de ui veelvuldig voor als voedsel en medicijn voor tijdens de reis naar het hiernamaals.

Dichter bij huis, in Ootmarsum, gelegen in Twente, werden vroeger goede kwaliteit uien geteeld, die hier “siepels” genoemd worden. Op het marktplein toont het siepelvrouwtje trots haar opbrengst en op de menukaart kunnen we siepelsoep bestellen. Tijdens de wandeling door het pittoresque plaatsje passeren we velen kunstgalerijen en mooie, stijlvolle huizen. Eén huis trekt onze aandacht. Op de deur hangt een deurklopper. Echter niet in de vorm van een ring, een leeuw of een hand, nee deze is in de vorm van het meisje Sjalotje die probeert een siepel uit de grond te trekken. Met iedere klop trekt Sjalotje aan siepel en wordt er uitgekeken naar het opengaan van de voordeur. Tijd voor bezoek in Siepelstad.

Uitspraak in het Twents: “A’j extra smaak an’t etn wilt hebn, dan mö’j d’r nen Siepel deur doon.”

Siepel lady / Siepelvrouwtje – Markt Ootmarsum

Eén opmerking over 'Siepel & Shallot / Siepel & Sjalotje'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: