Going left / Links gaan

To go against the grain, to have a different opinion from the crowd, or to look different from usual, you have to stand firm. It takes guts, perseverance and self-confidence. For otherwise is unknown and needs communication and experience to be accepted and loved.

Left- and right turning shaggy snail. / Links- en rechtshandigheid bij de segrijnslak. Didier Descouens/Wikimedia Commons/CC BY-SA 4.0

It is no different in the animal world. For example, 1 in 20,000 shaggy snails has a left-handed house while all the others 19,999 have a right-handed house. That makes it quite tough for the left-handed specimen, because it cannot mate with the right-handed specimens and so has to look for another rare left-handed specimen. How come they still exist at all? It seems that the snails with a left-handed shell also have advantages because they are better protected against predators, such as snakes (which are more difficult to crack the shell). It also seems that only one gene is responsible for determining the direction, so a mutation could easily cause left-handed houses.

Shaggy snail against our garage / Segrijnslak rustend tegen onze garage.

Against our garage, hidden in the tall grass, I found a shaggy snail with a right-turning house that was recovering from its nighttime activities. An easy-to-crack snack for our hedgehogs or even to eat yourself. The snails, or petit-gris, are one of the few snail species that are cultivated as a delicacy. On the other hand, this right-handed copy has plenty of choice when it comes to a partner. Well, “every advantage has its disadvantage”, shall we say.

Nature paper Masaki et al. 2010:
https://www.nature.com/articles/ncomms1133

************************************

Om tegen de stroom in te gaan, een andere mening te hebben dan de menigte of anders uit te zien dan gebruikelijk, moet je stevig in je schoenen staan. Het vergt lef, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen. Want anders is onbekend en heeft communicatie en ervaring nodig om geaccepteerd en bemind te worden.

In de dierenwereld is het niet anders. Zo heeft 1 op de 20.000 segrijnslakken een linksdraaiend huisje terwijl alle andere 19.999 een rechtsdraaiend huisje hebben. Dat maakt het behoorlijk pittig voor het linksdraaiende exemplaar, want deze kan niet paren met de rechtsdraaiende exemplaren en moet dus op zoek naar een ander zeldzaam linksdraaiend exemplaar. Hoe komt het dan dat ze überhaupt nog bestaan? Het lijkt erop dat de slakken met een linksdraaiend huisje toch ook voordelen hebben doordat ze beter beschermd worden tegen predatoren, zoals slangen (die moeilijker het huisje kunnen kraken). Ook lijkt het erop dat er slechts één gen verantwoordelijk is voor het bepalen van de richting, waardoor een mutatie gemakkelijk voor linksdraaiende huisjes zou kunnen zorgen.

Tegen onze garage aan, verscholen in het hoge gras, trof ik een segrijnslak aan met een rechtsdraaiend huisje die bij aan het komen was van zijn nachtelijke activiteiten. Een makkelijk te kraken hapje voor onze egels of zelfs om zelf op te eten. De segrijnslakken, ofwel petit-gris, zijn een van de weinige slakkensoorten die gekweekt worden als delicatesse. Daarentegen heeft dit rechtsdraaiend exemplaar volop keuze als het om een partner gaat. Tja, “ieder voordeel heb zijn nadeel”, zullen we maar zeggen.

https://www.nemokennislink.nl/publicaties/linkse-slak-is-veilig-voor-hongerige-slang/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2019/05/19/een-enkel-gen-bepaalt-de-draairichting-van-slakkenhuis/

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2016/11/08/sekspartner_voorlinkshuizigeslakjeremygevonden-1-2815038/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: