Wiggle Wiggle

Every year, King Winter makes room for Sister Spring. In doing so, the cherry blossoms start to bloom, symbolizing a time of renewal, the fleeting nature of existence, the impermanence of beauty, the essence of the moment. Japan is famous for it’s cherry blossoms (“sakura”) bloom, which was recorded to be the earliest since 1200 years last week and are mostly cultivated trees with non-edible cherries. More close to home, I decided to visit the cherry tree in our meadow. Upon visiting the tree in full bloom, I heared zooming sounds all around me. Looking upwards, I saw hundreds, thousands of blossoms, waiting to be fertilized by bees. Upon hearing the zooming sounds, I could not prevent myself from testing my hearing senses. “Where is the bee?” Finding the bee, took me me a couple of seconds. However, keeping track of the bee, took a little bit more effort. The zooming sounds turned out to be originating from bumble-bees, who have a typical non-linear way of flying.

Persons who know me, know that I’m quite in for a challenge. Thus, I set myself a new one! Let’s catch the bumble bee in action, both fertilizing the cherry blossom as well as flying over the grasslands. The first one, was quite easy, but the latter took me at least an hour. It must have been a crazy sight…A women with her old winter jacket and hat on, looking through her camera with zoom lens, walking through the grass and going from left to right making pictures and talking to the bee: “Almost, stay still”. The result? Over 50 pictures of gras and blurry bees, but…also a few that are quite nice.

In addition, I made a video of an exhausted buff-tailed bumble-bee on the ground, wiggling with his body. It made me smile. Shake that boody:”Wiggle, wiggle”.   

**********************************************

Elk jaar maakt Koning Winter plaats voor Zuster Lente. De kersenbloesems beginnen te bloeien en een tijd breekt aan van vernieuwing waarbij de kersenbloesem symbool staat voor de vluchtige aard van het bestaan, de vergankelijkheid van schoonheid, de essentie van het moment. Japan staat bekend om zijn kersenbloesems (‘sakura’), die vorige week de vroegste bloei kende sinds 1200 jaar. De Japanse kersenbomen zijn veelal gecultiveerde bomen met niet-eetbare kersen. Dichter bij huis besloot ik de kersenboom in onze wei te bezoeken. Toen ik de boom in volle bloei bezocht, hoorde ik overal om me heen zoemende geluiden. Toen ik naar boven keek, zag ik honderden, duizenden bloesems, wachtend op bevruchting door bijen. Bij het horen van de zoomgeluiden kon ik het niet laten om mijn gehoor te testen. “Waar is de bij?” Het vinden van de bij kostte me een paar seconden. Het kostte echter wat meer moeite om de bij in de gaten te houden. De zoemende geluiden bleken afkomstig te zijn van hommels, die een typische, niet-lineaire manier van vliegen hebben.

Mensen die mij kennen, weten dat ik van een uitdaging hou. Dus, stelde ik mezelf een nieuwe! Laten we de hommel in actie vastleggen, zowel bij het bevruchten van de kersenbloesem als bij het vliegen over het gras. De eerste was vrij gemakkelijk, maar de laatste kostte me zeker een uur. Het moet een gek gezicht zijn geweest … Een vrouw met haar oude winterjas en muts op, kijkend door haar camera met zoomlens, lopend door het gras en van links naar rechts foto’s makend en tegen de bij pratend: “Bijna, blijf stil”. Het resultaat? Meer dan 50 foto’s van gras en wazige bijen, maar… ook een paar die aardig zijn gelukt.

Daarnaast heb ik een video gemaakt van een uitgeputte aardhommel op de grond, wiebelend met zijn lichaam. Ik moest erom lachen. Schudden met die billen: “Wiggle, wiggle”.

Beautiful sounds of Nature and amazing Fauna.
Yes, caught in action!
Bumble bee hanging upside down in a Cherry Blossom.
I love the effect of the vague Cherry Blossoms at the right.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: