Gift of the Nile / Geschenk van de Nijl

You may not be as supple as you used to be and you may become bald or the first gray hairs appear, but in general the aging sets in almost unnoticed. Perhaps just as well, otherwise we would be less able to enjoy birthdays and other celebrations and the pleasant circumstances that go with them.

At times we are aware that we are aging and are only part of a cycle. For example, my daughter spoke to me this morning with glittering eyes and asked, “Mom, do you want to hear the story of the gift of the Nile?” Sure I did. There was an explanation of flooding, fertile soil and irrigation …. I could only smile while listening. Decades ago I spoke to my parents in a similar way and told them about the peristaltic movements of the intestinal tract. Now, it is my turn as a parent to listen to my daughter’s newly acquired knowledge.

I am getting older and my daughter is the new generation. I am heading for my (late) summer days knowing that the spring of young people refreshes and renews. She leaves me with information and I channel and irrigate. The Nile inundates and therefore brings fertile soil for a new beginning.

Written on October 31, 2017.

**********************************************

Misschien ben je niet meer zo soepel als dat je was en misschien word je kaal of komen de eerste grijze haren tevoorschijn, maar over het algemeen doet de veroudering bijna onbemerkt zijn intrede. Wellicht maar goed ook, anders zouden we minder kunnen genieten van verjaardagen en andere feestvieringen en de fijne omstandigheden die daarbij horen.

Op sommige momenten zijn we er wel bewust van dat we verouderen en slechts onderdeel zijn van een cyclus. Zo sprak mijn dochter me vanochtend met glinsterogen aan en vroeg: “Mam, wil jij het verhaal horen van de gift van de nijl?” Tuurlijk wilde ik dat. Er volgde een uiteenzetting over overstroming, vruchtbare grond en irrigatie….Ik kon tijdens het luisteren alleen maar glimlachen. Tientallen jaren geleden heb ik mijn ouders op net zo’n wijze aangesproken en verteld over de peristaltische bewegingen van het darmkanaal. Nu, is het mijn beurt om als ouder te luisteren naar de net opgedane kennis van mijn dochter.

Ik word ouder en mijn dochter is de nieuwe generatie. Ik steven af op mijn (na)zomerdagen wetende dat de lente van jongeren verfrist en vernieuwd. Zij overlaat me met informatie en ik kanaliseer en irrigeer. De Nijl overstroomt en brengt juist daardoor vruchtbare grond voor een nieuw begin.

Geschreven op 31 Oktober 2017.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: